Brand!

Gisteren vond de premiere plaats van de voorstelling Vlieland 1666 in Podium Vlieland. Jan Houter nam ons mee naar de 17e eeuw, de gouden tijden van de VOC. Dat die gouden tijden ook een keerzijde hadden, ontdekten we naarmate de voorstelling vorderde. De passie en het enthousiasme waarmee Jan vertelde over de historie van Vlieland, werkte aanstekelijk.

Ook in voorgaande jaren vertelde Jan regelmatig over de historie van Vlieland. Dit jaar is de voorstelling echter extra bijzonder. Hij zoomt namelijk in op de ramp die zich voor de Vlielandse kust voltrok in 1666. 350 jaar geleden vonden 2.000 scheepslieden de dood, omdat de Engelsen minstens 170 koopvaardijschepen vernietigden.

Bijzonder is het feit dat over deze gebeurtenis niets terug te vinden is in de geschiedenisboeken. Over menig triomfdaad van het Engelse en Nederlandse leger wordt uitgebreid gerapporteerd, maar deze omvangrijke ramp lijkt vergeten te zijn.

Voor geschiedkundigen Jan Houter en Anne Doedens was dit reden genoeg om zich uitgebreid te verdiepen in het wel en wee in die tijd. In heel Europa werden archieven bezocht om de onderste steen boven te krijgen. Hun bevindingen worden op verbeeldende wijze door Jan Houter gedeeld met het publiek. Zijn voorstelling is nog circa 40 keer te zien dit jaar.

Breng je in dit herdenkingsjaar een bezoek aan Vlieland, dan mag een bezoek aan deze indrukwekkende presentatie niet ontbreken. Kijk voor de data op de website van Podium Vlieland (zichtbaar na inlog als podiumsleutelhouder).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *