Doe mee, verlos de zee!

Het doet ons deugd dat het berichtje om op Vlieland te stemmen als schoonste strand van Nederland al door ruim 30.000 mensen is bekeken, door 1.000 mensen is geliked en door 68 mensen is gedeeld. Dat geeft de burger moed :-). Want natuurlijk doen we er alles aan om die titel ook echt te verdienen!

Naast de jaarlijkse strandschoonmaakacties van Staatsbosbeheer en Boskalis is het belangrijk om elke dag de eilanders en gasten bewust te maken van de schoonheid van de zee en het strand en de noodzaak om hier met elkaar zorg voor te dragen. Op Vlieland doen we dit in samenwerking met de instantie Doe mee, verlos de zee.

Doe mee, verlos de zee is een burgerinitiatief dat mensen wil inspireren en mobiliseren om samen de kust schoon te houden. Het ultieme doel is dat bij iedere strandopgang in Nederland een juttersbak staat, zodat alle strandbezoekers als vanzelfsprekend hun bijdrage leveren. Vele handen maken tenslotte licht werk.

Initiatiefnemer Matthijs Lievaard is de liefde voor het strand en de zee met de paplepel ingegoten. Als kind ging hij met zijn vader het strand op en het verzamelen van spullen en afval gaf hem zoveel voldoening dat hij inmiddels een belangrijk deel van zijn tijd belangeloos besteedt aan het werk voor Doe mee, verlos de zee.

IMG_0743

Hij begon met in zijn eentje een afvalberg op het strand te maken en er een zelfgemaakt bordje bij te zetten met de tekst: Doe mee, verlos de zee! Hij ontdekte dat de berg steeds groter werd, en niet alleen door zijn eigen toedoen. Zijn oproep werd gelezen, er werd gehoor aan gegeven en de berg groeide en groeide. Voordat hij zich echt zorgen ging maken over de afvoer van al deze rommel pakte de Stichting Natuurmonumenten de handschoen op. Zij voerde de afval af maar liet het bordje liggen. Het begin van een volgende afvalberg was geboren en ook het begin van een vruchtbare samenwerking.

IMG_0747

Dit prachtige verhaal breidt zich nu uit over heel Nederland. Het bordje werd bevestigd aan een houten juttersbak. Het aantal bakken dat inmiddels geplaatst is, is niet meer te tellen. Tonnen afval zijn op deze manier van het strand gehaald. De juttersbakken leveren een wezenlijke bijdrage aan schonere stranden in Nederland. Het idealistische begin is uitgegroeid tot een waardevolle bijdrage aan de jaarlijkse strandopruimacties. Er spoelt tenslotte elke dag van alles aan dat niet op het strand thuishoort.

Dat iedereen zijn eigen afval opruimt vinden wij vanzelfsprekend. We stimuleren dit onder meer door bij de strandopgang bij ’t Badhuys zakjes beschikbaar te stellen. Maar dit is nog niet voldoende.

Om de afval die aanspoelt op te ruimen zijn er bij alle strandopgangen gisteren houten juttersbakken geplaatst. We zijn er trots op dat dit door samenwerking tussen Doe mee, verlos de zee, overheidsinstanties en ondernemers gelukt is! Zo zijn de juttersbakken gedoneerd door Fietsverhuur- en opslagbedrijf Zeelen, de planken met de tekst ‘Doe mee, verlos de zee’ door Staatsbosbeheer en de verf en flyers door Souvenirwinkel Dinges. De gemeente Vlieland zorgt ervoor dat de bakken geleegd worden en het afval keurig wordt afgevoerd.

Natuurlijk hebben we ook jouw medewerking nodig! Gebruik je strandwandeling om een stukje strand te ontdoen van afval en gooi het in de bakken. Samen zorgen we ervoor dat Vlieland de titel ‘Het schoonste strand van Nederland’ ook echt verdient! En nog veel belangrijker, we realiseren een mooi en veilig leefgebied voor mens en dier.

Stemmen op Vlieland? Graag! Het kan hier.

One thought on “Doe mee, verlos de zee!”

  1. Ik vind het een geweldig idee en doe ook mee. Nu nog iemand (de gemeente) die ze regelmatig leegt maakt. Ik zie regelmatig volle bakken waar dan weer van alles uitwaait. Jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *