“Een single reis: Niets daten, wandelen!”

Met zijn achten zijn ze; acht vrouwen die van wandelen houden. Ze komen uit heel Nederland én hebben allemaal een single-wandelreis naar Vlieland geboekt. Een van de wandelaars: “Heerlijk, dit is precies wat ik zoek. We houden allemaal van wandelen. En we eten ’s avonds samen, maar je kan ook je eigen kant op.” Hun gids: Folkert Janssen. Als hij geen wandelgroep begeleidt dan rijdt (of liever gezegd rent) hij met koffers en boodschappen voor de firma Zeelen. Hij straalt zienderogen vandaag. Niet doordat hij acht vrouwen om zich heen heeft, nee, hij kan zijn liefde voor het eiland delen. Overal waar iets te vertellen is, stoppen ze even…

De zaterdagwandeling start in de Dorpsstraat langs de oude kerk richting de bus. Vlieland heeft een prachtig karakteristiek oud dorpje met veel winkeltjes en prachtige oude huisjes. Een genot voor het oog, maar deze wandeling start vanaf het Posthuys. Dus op naar de bus… De dames kunnen later vandaag nog even shoppen. Na de wandeling…

Het startpunt ligt zo’n 3 km voorbij het Posthuys. Vroeger waren op deze plek militaire kazernes. Nu is het gebied nog altijd van de luchtmacht maar er zijn geen militairen meer. De grote zandvlakte van Vlieland, de Vliehors, wordt nog wel gebruikt door de NATO als oefenterrein. Let daarom altijd goed op hoe de vlag hangt voordat je de zandvlakte op gaat. De zandvlakte is een absolute aanrader voor wie op Vlieland komt.

De wandeling gaat rondom de Kroon’s Polders. Een gebied dat aangelegd is rond 1900 om te voorkomen dat het eiland zou breken. En je raadt het al: vernoemd naar de ontwikkelaar: dhr. Kroon. Het gebied huisvest inmiddels tal van prachtige (trek)vogels. Vogeltellers hebben in de Kroon’s Polders maar liefst 128 verschillende vogelsoorten gesignaleerd. De wandeling voert langs drie vogelkijkhutten. Folkert blijft elke wandeling nog onder de indruk van de schoonheid van de natuur: “Ojeeeeh wat komt die bruine kiekendief dichtbij. Had ik mijn grote camera maar bij me.”
Vogelkijkscherm

Drie van de dames staan even met een boterhammetje bij een van de vogelkijkhutten. “Je hebt het gevoel dat Nederland en ook de onrust van de wereld echt aan de andere kant ligt.” “Het is mijn eerste keer op Vlieland. Ik kom uit Groningen. Het is fijn dat het niet zo ver weg is en je hebt echt het gevoel weg te zijn.” En is een single-reis nou om te daten? Folkert: “Nee, juist helemaal niet. Het staat voor alleen op vakantie gaan.” Een van de dames: “Het is juist fijn zo met zijn allen. Ik heb geen hekel om alleen te lopen, maar drie dagen alleen lopen, vind ik te lang. Je hebt hier samen dezelfde interesse. De mensen die hier op boeken die houden van de natuur en naar buiten gaan.”

Tijd om door te gaan. Door bos en duin, langs de waterlijn bij springvloed. Helaas ligt daar plastic aangespoeld. Folkert: “De boten moeten eens ophouden het hun vuil gewoon over boord te gooien.” Vlieland organiseert gelukkig strand-opruimdagen, waar zowel eilanders als gasten aan mee doen. Dus als je daar aan mee wilt doen, vraag dan informatie bij Staatsbosbeheer. Na 10 km komen ze aan bij de laatste vogelkijkhut. Dan is er onderweg al geluncht bij het Posthuys. Hier staat de jongens en het busje van Westcord te wachten. Zij organiseren samen met reisorganisatie Kras deze single-reizen. Het mooie aan deze opzet is, dat de eenpersoonstoeslag die op kamers geldt nu niet gerekend wordt. En iedereen heeft wel zijn eigen kamer. De jongens hebben als afsluiter wat lekkers, typisch Vlielands, meegenomen: Struner…. De dames zeggen geen nee.

Hierna kan de wandeling verlengt worden. Een deel van de groep gaat nog door. De rest wordt afgezet waar ze willen…. Ze gaan nog even winkelen. Een geslaagde dag! En vanavond? “Dan eten we gezellig weer met zijn allen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *