“Je hebt één koning en één vuurtorenpachter”

“Vooral met de Noordwesterstorm, dan zit ik hier alleen”. Germ Veenstra, al 27 jaar te vinden in de vuurtoren. Elke jaar ontvangt hij 15.000 mensen, die de vuurtoren beklimmen. De toren zelf is niet hoog, maar hij ligt op het 42 meter hoge Vuurboetsduin net buiten het dorp Oost-Vlieland. Germ, van vuurtorenwachter tot vuurtorenpachter, want “met de nieuwe apparatuur is het niet meer nodig om de wacht te houden. De radar van Terschelling dekt ons gebied.”

Hoe kom je nou op zo’n plek terecht? “Ik kom uit een gezin en twee broers waren zeevaarder. Ik was de jongste. Mijn moeder wilde niet dat ik ook de zee op ging, en toen luisterde je nog naar je ouders.” In 1964 kwam Germ naar Vlieland. Eerst werkte hij in de bouw, later in 1973 ging hij werken bij het schoolreisverblijf op Vlieland. “Toen deed ik al vrijwilligerswerk bij de reddingsmaatschappij. Daar heb ik zo’n 20 jaar bij gezeten. Ik had toen al goed contact met de toenmalige torenwachter de heer Donselaar. Hij zocht een reserveman. In ’88 werd ik waarnemend torenwachter.”

Een gezinnetje komt boven, want daar vind je Germ. Een sigarendoosje dient als kassa. Pinnen kan je er niet. “Twee groot, twee klein?”, klinkt door de rokerige kamer waar duidelijk staat als je bovenkomt ‘niet roken’. Dat is vast voor de gasten. Dit is zijn huisje geworden. En iedereen is welkom.

Het is druk op zondag. Ondanks de kou weerhoudt het de gasten er niet van om een kijkje te nemen bovenop de vuurtoren. “De deur is open als je even een jong huidje wil halen”, klinkt het met een lach. Tussen de snuisterijen bovenin de vuurtoren, kan je het hele eiland overzien. “Met mooi weer zie je wel tot 40, 50 kilometer ver.” De vuurtoren is vanaf 1 april is elke dag open. In de winter drie keer per week.

One thought on ““Je hebt één koning en één vuurtorenpachter””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *