Kaas maken met melk uit de supermarkt?!?

Ach, wie probeert het niet? Gewoon als hobby. Om even te testen…. Zou het lukken om kaas te maken van melk uit de supermarkt? Nils Koster, inmiddels mag je hem gerust kaasmaker noemen, begon zijn uit de hand gelopen hobby op deze manier. “In de keuken, klein koelkastje, en het lukte nog ook!” Zijn hobby is inmiddels geëxplodeerd met een bijzonder eilandproduct tot gevolg: zeewierkaas en bunkerkaas. De derde kaas die hij vol trots laat proeven is gemaakt van melk van Jersey-koeien. “Er zit veel caroteen in de kaas, want dat kunnen de koeien niet verteren en maakt hem zo geel.” De kaas is niet alleen geel, maar ook heel lekker!


De bunker staat vol nieuwsgierige proevers. Ze zijn allemaal naar de kaasbunker gekomen, weer of geen weer. Nog nadruipend van de regen, lekker warm bij de houtkachel, vertelt Nils iets over de plek en de kazen. Chloé van 5 jaar luistert aandachtig. Zeewier in kaas lijkt haar maar niets. Op de vragen van Nils of ze chocomelk lust, knikt ze ja. En of ze haar tanden poetst? Ja, dat doet ze natuurlijk ook. “En weet je wat daar in zit?”, vraagt Nils, “zeewier”. Ook grote mensen leren hier iets nieuws blijkt.

Zeewier is een product dat steeds vaker wordt genoemd in discussies over het oplossen van voedselschaarste. “Het is heel gezond, groeit snel, makkelijk te produceren en je kan er veel producten van maken.” Maar hoe kwam Nils er nou bij om zeewier in kaas te stoppen? En daarmee een inmiddels succesvol eilandproduct te ontwikkelen. “Toen het lukte om van melk uit de supermarkt kaas te maken, dacht ik, ik wil er iets van het eiland aan toevoegen. Ik plukte en droogde de zeewier in mijn tuin. Dat heb ik in de kaas gestopt en eens laten proeven aan een restaurant. En zo is het gaan rollen.”


Steeds meer restaurants en kaashandels uit het hele land vroegen om zijn product. “Ik werk inmiddels samen met melkboeren uit Veenhuizen, want Vlieland heeft geen koeien. Maar op Vlieland worden de kazen wel gerijpt. In de bunker. Die stond leeg nadat Vitens verhuisde en deze bunker niet meer nodig had als drinkwateropslag. De constante temperatuur en luchtvochtigheid bleken perfect voor de kaas.” Onderin de bunker worden de kazen gerijpt , gedraaid en gecoat. En boven kan je ze proeven. Elke woensdag en zaterdag, donderdagmiddag is er een rondleiding door de bunker en een uitgebreide proeverij. Ook is er veel te vinden over de drinkwatervoorziening op Vlieland. De volle bunker bunkert lekker door aan de verschillende kazen. Nils snijdt royaal nog wat stukjes af. Iedereen is nieuwsgierig naar de smaak. “Zeewier is een soort kruid; en geeft een bijzondere smaak aan de kaas.” Chloé vindt het toch niet zo lekker, maar van de bunkerkaas daarentegen pakt ze nog een derde stukje.

Wilde Zeewier Weken
Wil je meer genieten van alles wat met Vlieland en zeewier te maken heeft. Houd onze facebook dan in de gaten, want binnenkort komt er meer info over de Wilde Zeewier Weken op Vlieland, die plaatsvinden van 3 tot en met 17 juni 2017.

2 thoughts on “Kaas maken met melk uit de supermarkt?!?”

    1. Beste Anneke,
      Je kunt het beste tegen die tijd even contact opnemen met de VVV voor de meest actuele informatie over proeverijen.
      Hartelijke groet, Martine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *