Leuk voor kids!

Halverwege de Dorpsstraat in het Oudste pand van Vlieland bevind zich Museum Tromp’s Huys. Het pand is kort na 1575 gebouwd en sinds 1956 is het museum hier gevestigd.

Tromp’s Huys was vanaf 1896 het woonhuis van het echtpaar Akersloot. De van origine Noorse Betzy Akersloot-Berg had een eigen atelier achterin de prachtige tuin met een vrij uitzicht over de Zuiderzee. Het museum heeft veel van haar schilderijen en schetsen in bezit, ook te vinden in het museum:

 • informatie over de geschiedenis van het eiland, zoals het verdwenen dorp West-Vlieland, de walvisvaart en het schip de Lutine.
 • zilver-, foto- en klokkencollectie.
 • zeekaarten en scheepsmodellen.
 • informatie over de ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh.
 • informatie over de auteur J. Slauerhoff.

Een museum wordt door vele kinderen meestal niet als leuk gezien, maar daar heeft het Tromp’s Huys wat op gevonden. Er worden leuke kinderactiviteiten aangeboden, zoals:

Ga mee op reis met kapitein Gerrit Bruijn!
De Vlielander kapitein Gerrit Bruijn maakte van 1892 tot 1908 verschillende reizen met het schip Adriana. In totaal maakte hij 29 reizen met het fregat. Hij vervoerde vracht naar de werelddelen Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië. Ga met Gerrit Bruijn mee op reis. (Geschikt voor kinderen tot 12 jaar.)

Betzy’s Medicijnkast voor kids
Schuilt er een kruidenvrouwtje in jou? Ken je het verhaal van Vrouw Holle? Stap op je fiets en ga mee met Betzy’s Medicijnkast!

Gedichten voor kids
Sinterklaas-gedichten ken je wel. Ken je ook elfjes? Haiku’s? Ben je geboeid door gedichten? Altijd al eens met een echte dichter ‘op pad’ willen gaan? Eilanddichter Gerda Posthumus neemt je graag mee in de wondere wereld van gedichten.

Speurtochten

 • Vroeger en nu!
  Vroeger was er geen elektriciteit. Wat gebruikte men toen om de kamer te verlichten? En weet je wat een camera lucida is? Of hoe een Huygens-barometer werkt? Ga het ontdekken tijdens de speurtocht ‘Vroeger en nu’, een zoektocht door Museum Tromp’s Huys. Leuk voor kinderen en (groot)ouders!
 • Help Detective Tromp!
  Help Detective Tromp om zijn spullen terug te vinden! Hij heeft van alles een foto gemaakt, maar er is maar een klein stukje van de spullen op de foto te zien. Een speurtocht voor kinderen t/m 8 jaar, in 3 verschillende versies.

Voor meer informatie, informeer bij de balie van het museum, info@trompshuys.nl of (0562) 451600.

Nu gaan jullie toch ook zeker het Tromp’s Huys bezichtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *