Leve de vrijheid!

Gisteren herdachten we hen die vielen voor onze vrijheid. De kerk was bomvol. De schoolkinderen van Vlieland hadden een prominente rol in de dienst en de herdenking op de begraafplaats. Ze droegen zelfgeschreven gedichten voor en legden bloemen bij de oorlogsgraven.

Het is goed dat op deze manier het besef ook bij de jeugd wordt gekweekt dat sommige dingen het waard zijn om dankbaar voor te zijn. Maar dat niet alleen. Een leerling noemde in de kerk alle namen van gesneuvelde soldaten. We hoorden veel buitenlandse namen. Engelsen, Canadezen, Australiërs. Jonge mannen die hun leven gaven voor mensen die ze niet eens kenden. Samen met Nederlandse militairen en verzetsstrijders hebben ze gezorgd dat wij nu in vrijheid kunnen leven.

Misschien dat die gedachte een steentje bijdraagt aan de hulpvaardigheid die wij heden ten dage tonen. Iedere tijd kent zijn oorlogen dus ook nu zijn er mensen van andere nationaliteiten die hulp nodig hebben. De medaille heeft twee kanten die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. We leven tenslotte met elkaar op deze grote draaiende aardbol.

Voel je bevrijd op het mooie Vlieland vandaag en vier het leven! En maak ook wat tijd vrij om de diepere betekenis in je op te nemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *