Maak kennis met de meteoman…

Wandelen samen met hem op zaterdagen, passie voor kunstobjecten over de wind, verzamelaar van ambachtelijke weerinstrumenten… Wie is toch deze man? Op Vlieland staat hij bekend als de meteoman. Zij naam luidt Henk Veerdig. Hij is sinds 1988 op Vlieland. In etappes, want de Meteorologische Dienst is sinds 2004 volledig geautomatiseerd, waardoor Henk als vliegveld meteoroloog teruggeplaatst werd op vliegbasis Leeuwarden. Henk, gekomen voor de dienst, en gebleven. “Toen ik in 1988 na een mistige overtocht het eiland zag liggen, wist ik het. Hier wil ik wonen.” Zijn vrouw Marja volgde hem.

Even leek dat bijna mis te gaan. Marja: “Toen ik net verliefd was op Henk was zei hij: ik ga naar Vlieland. Ik verstond: Ik ga naar Finland, en dacht: “nou die gaat er weer vandoor.” Gelukkig bleek dat niet te kloppen. Via een klasgenootje kwam ze erachter dat ze het helemaal verkeerd verstaan had. Nu woont zij op Vlieland en reist Henk elk weekend in vanwege zijn werk in Leeuwarden. Zijn liefde voor Vlieland is en blijft. Hij wandelt op zaterdagen met badgasten rond en op het voormalige militaire kamp, dat tussen de Kroon’s polder en de Vliehors ligt. “In de wandeling komt alles samen waar ik van hou: natuur, wind en militaire geschiedenis.”

De wandeling eindigt in de oude meteotoren. Daar kom je binnen in een bijzondere collectie oude ambachtelijk vervaardigde meteorologische apparatuur. “Alleen de zonneschijn autograaf nog, maar die zit er aan te komen. Eens in de zoveel tijd komt het KNMI de apparatuur op Vlieland controleren. En elke keer vraag ik weer of er niet nog ergens een zonneschijn autograaf is voor mijn collectie. Ze zullen wel denken, daar heb je die rare verzamelaar weer, maar de laatste keer was er een hogere chef mee en hij zei dat het waarschijnlijk wel zou gaan lukken. Ik denk dat het apparaat met twee weken op Vlieland is en dan is mijn verzameling compleet. Een droom die uitkomt.”

En terwijl Henk dit prachtige verhaal vertelt, ook over de kunstobjecten die zijn vrouw Marja in de toren heeft samengesteld over hun gezamenlijke passie de wind, popelt hij om nog iets te vertellen: “Elsje de Ruijter [directeur van Museum Tromp’s Huys], die de tentoonstelling Portret van Vlieland heeft gemaakt, heeft mij gevraagd voor het vervolg. Ze had mijn interviews gelezen over ‘door de dienst gekomen, door de liefde gebleven’ en was daarvan erg onder indruk. Ik vind ‘Portret van Vlieland’ een prachtig project dat hopelijk in de toekomst immer zal worden voortgezet. Ik heb Gerda Posthumus, de eilanddichter van Vlieland, gevraagd om bij de portretten een gedicht te schrijven, zodat ook dit vervolg weer ook een tweeluik wordt. Net zoals nu Elsje met kunstenaar Herman van Hoogdalem heeft samengewerkt.”

Informatie:

De tentoonstelling Portret van Vlieland is te zien in Museum Tromp’s Huys tot en met 5 november. www.trompshuys.nl

De militair historisch natuurwandeling met bezoek aan de meteotoren zijn te reserveren via De Noordwester: www.denoordwester.nl

Meer informatie de wandelingen met Henk Veerdig: www.expometeovlieland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *