Vlieland….Vogelland

Vlieland staat bekend als uitstekende plek om vogels te spotten. Je vindt hier talloze soorten en dat trekt vogelliefhebbers uit het hele land en daarbuiten aan. Met hun camera’s in de aanslag struinen ze door het landschap op zoek naar bijzondere exemplaren. De vogelaars rusten niet voordat iedere soort is gespot en afgevinkt. 

Natuurlijk zijn er ook gasten die het allemaal wat minder gestructureerd aanpakken. Zij wandelen of fietsen over Vlieland en genieten zo van alle flora en fauna om hen heen.

Of je nu een fanatieke vogelaar bent of niet, je kunt binnenkort vanuit een geheel nieuwe locatie de vogels bespieden. Staatsbosbeheer is namelijk bezig met het realiseren van een vogelkijkhut in de Kroon’s Polder. Vóór de hut wordt bovendien een strandeiland gemaakt van zand en schelpen om de strandbroeders te verleiden hier, vlak voor je neus, te gaan broeden.

De vogelkijkhut wordt gerealiseerd door onder andere een bijdrage vanuit het project ‘Rust voor vogels, ruimte voor mensen’ van de Vogelbescherming.  De Vogelbescherming heeft samen met andere natuur- en landschapsorganisaties de afgelopen jaren de omstandigheden voor broedende, rustende en foeragerende vogels in het waddengebied sterk verbeterd, dankzij steun van de leden. Tegelijkertijd stimuleren zij het genieten van vogels zonder ze te verstoren. Er is bewust gekozen voor het tegelijk oppakken van de realisatie van het strandbroederseiland en de vogelkijkhut zodat er niet twee keer kort achter elkaar inbreuk wordt gedaan op de leefwereld van de vogels.

Wilfred Hilbers van Buro Stad en Land tekende voor het ontwerp en de bouw wordt verzorgd door Drenth bouw uit Groningen. De kijkhut wordt in november feestelijk geopend en is tot die tijd nog niet te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *