Voor niets gaat de zon op

Vlieland heeft meer zonuren dan een bestemming aan de wal. Sommigen zeggen zelfs dat ons eiland de meeste zonuren heeft. Hoe dan ook, het gebeurt best vaak dat boven de rest van het land een dikke laag bewolking hangt en het bij ons stralend weer is.

Mooi meegenomen als je hier je vakantie wilt vieren. Dan trek je er tenslotte graag op uit om zoveel mogelijk te genieten van de natuur, het strand en de terrasjes. De zon maakt je blij en zorgt voor nieuwe energie. Zonlicht maakt zelfs een vitamine aan. Vitamine D zorgt voor sterke botten en verhoogt je weerstand.

In de huidige tijd is de zon ook nog ergens anders goed voor. Nu de gas- en oliebronnen in het Midden-Oosten opdrogen is de behoefte ontstaan om zelfvoorzienend te zijn als het gaat om energie. Natuurlijk kiezen we er dan voor om gebruik te maken van de elementen.

Windmolens zien we in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten. Op Vlieland is gekozen voor een andere optie. Op het voormalige terrein van Defensie komt een zonneweide. Niet om zelf lekker te gaan liggen zonnen, maar om zonnepanelen te plaatsen. Een prima oplossing voor dit braakliggende gebied. Zonder horizonvervuiling gaan we milieubewust en onafhankelijk de toekomst in!

Foto: Diana Rolf van Vlieland in Beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *