Wie is Wanda?

Dat Vlieland in de huidige tijd allesbehalve saai is, kan iedere bewoner en bezoeker beamen. Maar dat is nog niets vergeleken bij de avonturen die zich eeuwen geleden afspeelden.

Wist je bijvoorbeeld dat ooit Koningin Wanda over Vlieland heerste? En dat er behalve het dorp Oost Vlieland ook een dorp West Vlieland bestond? En wat te denken van de brute roofmoord in 1807?

Lees drie korte verhalen uit de rijke historie van Vlieland in de interessante blog op Scientias.nl

Dit jaar herdenken Vlieland en Terschelling de ramp die in 1666 plaatsvond waarbij door de Engelsen 150 koopvaardijschepen werden vernietigd en meer dan 2.000 opvarenden omkwamen. Meer hierover vind je op 1666.nu.

0 thoughts on “Wie is Wanda?”

 1. Koningin Wanda regeerde in de dertiende eeuw over Vlieland. Ze was in een felle strijd verwikkeld met de monniken van het Friese Ludinga klooster. Zij wilden een vaart graven om hun uithof op Vlieland beter bereikbaar te maken. Men zegt dat het de huidige Monnikensloot is. Toen de vaart bijna klaar was, stak er een vreselijke storm om die een bres sloeg in het westeinde van Vlieland. Zo ontstond Eierland, dat nu aan Texel vastzit. Eigenlijk is het noordoost puntje van Texel dus stukje Vlieland. Ik heb over Koningin Wanda jaren geleden een muzikaal openluchtspel geschreven. Dat is met veel succes vele malen opgevoerd op en bij de IJsbaan. Moesten we maar weer eens gaan doen.

 2. Dat kan toch geen toeval zijn?

  Ik lees via de link de interessante blog op Scientias.nl en zie dat Alex Ritsema een belangrijke bron is van de inhoud van deze verhalen.

  Deze man heeft ooit een aantal dagen bij ons in B&B Torenzicht gelogeerd en ons een boek cadeau gedaan met handgeschreven opdracht erin. Ik heb uren met hem zitten praten.
  Een bijzonder talentvolle man die alle eilanden van de wereld bezoekt en hierover schrijft (in het engels meestal) en zelf deze boeken uit geeft.
  Zo ook een boek over de Waddeneilanden.
  En dat als hobby. Want hij is leraar economie.

  Kijk maar eens op: http://www.lulu.com of http://www.aworldofislands.com.!

  Groet van B&B Torenzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *