Workshop Kaas maken

In de Vlielander Kaasbunker liggen verschillende soorten kazen te rijpen, in de bunker zorgen de hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur voor een uniek microklimaat waarin de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden de kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht.

De kazen liggen hier op onbewerkte vurenhouten planken variërend van 6 weken tot meer dan twee jaar te rijpen. De eerste maanden worden de kazen dagelijks gekeerd en verzorgd. Dit is nodig vanwege de hoge luchtvochtigheid. Na vier maanden worden de kazen 2 keer per week gedraaid en zo wordt het langzaam afgebouwd. Alle kazen worden echter gedurende het hele rijpingsproces nauwkeurig in de gaten gehouden en zo nodig verzorgd. Een proces waar eindeloos veel geduld en passie voor de lekkerste kaas voor nodig is.

Nieuwsgierig geworden hoe kaas gemaakt wordt? Geef je dan op voor de workshop kaas maken, tijdens de workshop leer je hoe je binnen een uur een pak melk omtovert tot verse kaas. De verse kaas maken we op smaak met kruiden, vruchten of zeewier uit de natuur van Vlieland.

Met de wei, het restproduct, bakken we een broodje in onze houtoven. Aan het einde van de workshop kunnen we genieten van verse kaas op ons eigen vers gebakken broodje!

Natuurlijk krijg je ook een rondleiding door de bunker en proeven we verschillende kazen.

Een leuke activiteit voor jong en oud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *